Nieuws
Where you find the laws most numerous, there you will find also the greatest injustice. Arcesilaus

De vervanger van de gouden handdruk

In de markt hoor ik nogal eens wat geluiden die te maken hebben met deze nieuwe ontslagvergoeding. Daarnaast hebben we ook te maken met de billijke ontslagvergoeding. Die staat op de achtergrond en komt alleen in beeld als er sprake is van echt ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever. Zoals gezegd de materie leeft in relatie tot twee jaar ziekte, het uwv en de ww. Ik behandel hier veelvoorkomende vragen.

  1. Moet een transitievergoeding worden uitgekeerd na een ziekteperiode van twee jaar? Inderdaad, een transitievergoeding moet worden uitgekeerd als er sprake is van een dienstverband van twee jaar of langer. Een andere voorwaarde voor een verplichte uitkering is dat het dienstverband eindigt op verzoek van de werkgever. Als de (zieke) werknemer een andere baan heeft gevonden en zelf ontslag neemt, dan is er geen recht op uitkering van de transitie.
  2. Maar wat nu als een werknemer – tijdens ziekte – was gedetacheerd bij een andere werkgever? Die andere werkgever wil de werknemer na die twee jaren in dienst nemen maar de werknemer weigert die andere baan want dan zegt hij zelf op en loopt daardoor de transitievergoeding mis. Die werknemer wil kost wat kost een transitievergoeding krijgen. Bij de eigen werkgever kan hij na twee jaar niet blijven want die heeft geen passende arbeid voorhanden zoals is vastgesteld door een arbeidsdeskundige. Een lastige situatie waar een werkgever niet snel raad mee weet. Als werkgever hoef je het loon niet langer door te betalen na twee jaar ziekte. Werknemer moet dan stappen gaan zetten om aan inkomen te geraken en wellicht accepteert hij dan toch die baan of richt zich tot het uwv voor een ww-uitkering. Een probleem is dat hij geen recht op ww heeft, omdat hij – door geen passende arbeid te accepteren – verwijtbaar werkloos wordt.
  3. Mogen de kosten van spoor 2 worden afgetrokken van de transitievergoeding? Nee, deze kosten komen niet in aanmerking voor aftrek van de transitievergoeding.
  4. Moet er bij een vaststellingovereenkomst een transitievergoeding worden betaald? Bij een vaststellingovereenkomst onderhandelen partijen uit onder welke voorwaarden ze uit elkaar gaan. Dat kan bijvoorbeeld zijn door toepassing van de (oude) kantonrechtersformule. Er is geen wettelijke verplichting tot betaling van een transitievergoeding. De werknemer heeft onder de wwz een sterkere onderhandelingspositie dan voorheen omdat het een stuk moeilijker voor een werkgever is om via de rechter tot ontslag te komen. Dit zie je terug in de hoogte van de uitonderhandelde ontslagvergoedingen bij vaststellingsovereenkomsten. Meer hierover kun je onder meer teruglezen in de volkskrant op 26 januari 2016: “ontslag lastiger geworden door nieuwe wet”.

Heeft u nog vragen? Bel dan met mr Joyce B.E. Paashuis, 06-546 88 230

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Aangesloten bij:

Vereniging voor arbeidsrecht

Contact:

Recht bij Arbeid
Rivierenlaan 223A
8226LG,  Lelystad
0320 - 769113
Contactpersoon: mr Joyce B.E. Paashuis
Mail j.paashuis@rechtbijarbeid.nl

Stel uw vraag:

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

[recaptcha size:compact]