Het Logo
When men are pure, laws are useless; when men are corrupt, laws are broken. Benjamin Disraeli (1804 - 1881)

In het logo van Recht bij Arbeid staat de Cornucopia centraal oftewel de “Hoorn des Overvloeds”.

De Hoorn des Overvloeds wordt toegevoegd aan Justitia doordat goede rechtspraak zorgt voor stabiliteit en rechtvaardigheid in een land. De Hoorn des Overvloeds staat symbool voor welvaart, vruchtbaarheid, welzijn en overvloed. Iedereen is gebaat bij goede rechtspraak; het zorgt voor de stabiliteit waardoor er ruimte ontstaat voor welvaart, goed wonen, welzijn en handel.

En uit de Griekse mythologie:

De Cornucopia heet in het Nederlands de Hoorn des Overvloeds. Dit legendarische voorwerp, dat overvloed schonk, stamt oorspronkelijk uit  de Griekse mythologie.
Volgens de mythe is de Cornucopia de hoorn van de geit Amalthea, die Zeus zoogde op Kreta. Als dank zette Zeus haar aan de hemel als een sterrenbeeld, en haar hoorn schonk de houder ervan alles wat hij of zij begeerde.

De Vijg.

Verder tref je in de hoorn een vijg aan.
Vervangt soms de appel als vrucht van de ‘boom der kennis van goed en kwaad’. Na de Zondeval hechtten Adam en Eva vijgebladeren aaneen als schort.

Voor wie er nog meer over het onderwerp wil weten, het volgende:

De Hoorn des overvloeds (de Cornucopia).

Een grote hoorn, waaruit het goede der aarde overvloedig stroomt, is het attribuut van vele deugden, van zegenrijke personificaties en van goden en godinnen. Volgens Ovidius ontstond de hoorn des overvloeds uit de horen van de geit Amalthea, die de kleine Jupiter zoogde, dan wel uit die van de riviergod Achelous. Diens horen brak af tijdens zijn gevecht met Hercules. In werkelijkheid ligt de oorsprong waarschijnlijk in het oude geloof dat in de horens van geit of stier kracht en vruchtbaarheid huisden.

Themis

Ze bewaakt de juiste orde of het juiste verloop der dingen. Ze is de godin van recht, wet en orde. Ze zou de veroorzaakster van de zondvloed zijn én degene die daarna opnieuw mensen op de aarde zette. Ze wordt afgebeeld als een blinde of geblinddoekte vrouw; in haar handen draagt ze een weegschaal en de hoorn des overvloeds. De Romeinen noemden haar Justitia (een verengelsing van “Iustitia”). Themis, ook wel “zij met de mooie wangen” genoemd, was geen kwaad heerseres. Ze wordt afgeschilderd als liefdevol en meedogend. Als zij werd genegeerd, dan velde de toornige Nemesis een oordeel.
De tegenwoordige geblinddoekte dame met weegschalen in haar hand is niet de verbeelding van de oorspronkelijke Themis, maar van de “modernere” Justitia.

Aangesloten bij:

Vereniging voor arbeidsrecht

Contact:

Recht bij Arbeid
Rivierenlaan 223A
8226LG,  Lelystad
0320 - 769113
Contactpersoon: mr Joyce B.E. Paashuis
Mail j.paashuis@rechtbijarbeid.nl

Stel uw vraag:

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht