Sociale zekerheid

Sociale zekerheid

Sociale zekerheid

De laatste jaren is dit gebied van de sociale zekerheid sterk in beweging. Traditioneel was dit het gebied van de (ex)-werknemer en de overheid die zorgde voor een (minimum) bestaansniveau en/of voorziening.

De laatste jaren is dit gebied sterk in beweging en worden bedrijven meer en meer direct verantwoordelijk geacht voor de instroom van (ex)-werknemers in de sociale zekerheid onder het motto: “De vervuiler betaalt”.

We zien dit terug bij de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, de ziektewet en mogelijk in de toekomst bij de WW. Werkgevers worden financieel aansprakelijk gesteld voor de instroom in de WGA en/of de ziektewet. De hoogte van de premies is afhankelijk van de hoogte van de loonsom bij bedrijven. Organisaties kunnen en willen hier invloed op kunnen uitoefenen wat via de bezwaarschriftenprocedures plaatsvindt. Eenieder kan een bezwaar indienen maar vergis je niet, het is lastig om ze te winnen want het vereist vaak kennis van (medische) protocollen, wetgeving en jurisprudentie.

Aan de andere kant kan er ook geld bespaard worden door een juiste toepassing van de aanwezige kennis. We zien nu ook de participatiewet die steeds meer in opkomst is. Door bijvoorbeeld een kleine aanpassing van de arbeidsovereenkomsten van mensen die vanuit de participatiewet of met een zog. “status” (vangnetter) aan het werk worden gezet, kan een werkgever zijn risico op ziektekosten beperken.

Recht bij Arbeid heeft inmiddels ruime ervaring opgedaan op dit veelal lastige kennisterrein en wordt veelal ingezet door werkgevers met name waar het (ziektewet, WGA en loonsanctie) beslissingen van het uwv betreft.

Recensies

“Mijn toenmalige partner heeft een bedrijf waar ik meer dan vijftien jaar voor werkte. Na enige tijd ziekte wilde ik weer aan de slag maar de werkgever vond dat de arbeidsrelatie zodanig verstoord was dat hij me niet meer op de bedrijfsvloer terug wilde. Hij gaf me te verstaan dat ik me niet meer hoefde te vertonen. Ik werd niet ziek gemeld, kreeg gewoon doorbetaald, maar op een gegeven moment wilde ik gewoon weer aan het werk en/of weten hoe nu verder. Hij heeft toen Recht bij Arbeid ingeschakeld. Ondanks dat het in dit geval de werkgever was die hen inhuurde, had ik helemaal niet het gevoel dat zij niet met mij begaan waren. Integendeel. Op neutraal terrein heb ik mijn hele verhaal kunnen doen. Wat dat aangaat heeft Recht bij Arbeid heel veel voor me gedaan.” 

– H. van de Pol

Ga naar de bovenkant